Ana içeriğe atla

Japonya'da Vergiler

Bu yazımıda Japonya'da iş kurma hakkında en sık sorulan bazı soruların cevaplarını bulacaksınız.




Japonya'nın Kurumlar Vergisi Oranı Nedir?


Etkin kurumlar vergisi oranı, vergilendirilebilir gelirin kapsamına ve iş yerinizin yetkisi altındaki yerel yönetime göre değişir.


Japonya'da Ne Tür Kurumlar Vergisi Vardır ?
Japonya'da bir şirketin faaliyetlerinden elde edilen gelire uygulanan vergiler arasında kurumlar vergisi (ulusal vergi), yerel kurumlar vergisi, kurumlar vergisi (yerel vergi), ve özel yerel kurumlar vergisi bulunmaktadır. (ulusal vergi, yerel vergi idarelerinin yanı sıra yerel yönetimlere de dosyalama ve ödemeler yapılsa da bundan sonra topluca "şirket vergileri" olarak anılacaktır)





Kurumlar Gelir Etmese Bile Vergi Ödemek Zorunda mıdır ?

Japonya'da ekonomik faaliyetlerde bulunan şirketler, bu ekonomik faaliyetlerin yarattığı kârlar nedeniyle Japonya'da vergiye tabidir. Vergilendirilebilir gelir / kazanç olmasa bile, kurum sakinleri vergileri sadece gelir üzerinden değil, aynı zamanda kurum sermayesi ve çalışan sayısını vergi tabanı olarak kullanarak kişi başına hesaplanır. 100 milyon yen'in üzerinde ödenmiş sermayesi bulunan şirketler, pro-forma bazında işletme vergisine tabidir.


Stopaj Gelir Vergisi Nedir ?

Japonya'nın vergi beyannamesi sistemi, bireylerin (vergi mükelleflerinin) yıllık gelirlerini ve vergi tutarlarını hesapladıkları ve vergi beyannamelerini kendileri hesapladıkları, öz-değerlendirilmiş gelir vergisi ödemesi kuralına dayanmaktadır. Bununla birlikte, şirketlerin (maaş ödeyenlerin) ödeme tarihinde gelir vergisi topladıkları ve belirli gelirler için şirketler (gelirliler) veya şirketler adına vergi ödedikleri vergi stopaj sistemi de getirilmektedir. Stopaj gelir vergisi, bir bireye veya bir kuruma ödenmiş olsun, belirli vergilendirilebilir gelir ödemelerine karşı değerlendirilir. Stopaj gelir vergisine tabi gelir, gelirin cinsine ve o gelirin alıcısının sınıflandırmasına göre belirlenir




Bireysel Gelir Vergisi Beyannamelerini Kim Veriyor ?


Bireyler, her yıl kazanılan gelir için bir gelir vergisi beyannamesi sunmalı ve sonraki yılın 16 Şubat ve 15 Mart tarihleri ​​arasında borcunu ödemelidir. Toplam geliri toplam indirimleri aşmayan ve o yıl 20 milyon yen'i geçmeyen ve başka geliri 200.000 yen'i aşmayan, sadece bir mükellef olan ve kaynağında stopaj vergisine tabi olan maaş geliri alan kişiler Kural olarak, bir geri dönüş yapmanız gerekir. Vatandaşlığından bağımsız olarak tüm bireyler ya asistan ya da asistan olarak sınıflandırılır.

Bir Temsilcilik Tarafından Yürütülen Faaliyetler Vergiye Tabi Midir ?

Bir yabancı şirketin Japonya'da faaliyet gösterdiği temsilcilikler, vb. , Kurumlar vergisine tabi gelirden reklam / reklamcılık, bilgi sağlama, piyasa araştırmaları, temel çalışma ve işinin yerine getirilmesine yardımcı olan diğer faaliyetlerden elde edilemez. . Satış faaliyetinde bulunamaz. Faaliyet yukarıda açıklanan yardımcı faaliyetleri aştığında, temsilcilik Daimi Kuruluş (PE) olarak vergilendirilebilir.

Japonya'nın Tüketim Vergisi Nedir ?


Vergilendirilemez sayılan bazı işlemler hariç, aşağıdaki yerli ve ithal işlemler tüketim vergisine tabidir. Tüketim vergisi oranı %8'dir (yerel tüketim vergisi oranı %1,7 dahil). Her ne kadar tüketim vergisi oranının 1 Ekim 2019’tan %10’a (yerel tüketim vergisi oranı %2,2 dahil olmak üzere) artması planlanmış olsa da, aynı zamanda azaltılmış bir tüketim vergisi oranı da uygulanacaktır. Alkollü içecekler, akşam yemeği ve haftada iki defadan fazla yayınlanan gazeteler (bir abonelik sözleşmesine dayanarak) hariç olmak üzere, %8'lik indirimli vergi oranı (%1,76 yerel tüketim vergisi oranı dahil) yiyecek ve içeceklere ve haftada iki defadan fazla yayınlanan gazetelere uygulanacaktır.


Tüketim vergisine genel bakış
1.Yurt içi işlemler: varlıkların devredilmesi veya kiralanması / kiralanması veya değerlendirilmek üzere Japonya'da bir işletme olarak hizmetlerin sunulması.

2.İthalat işlemleri: kargo gümrüklü bir bölgeden alındı.
Finansal işlemler, sermaye işlemleri ve tıbbi bakım, refah ve eğitim alanlarındaki belirli işlemler vergiye tabi değildir. İhracat işlemleri ve uluslararası iletişim ve uluslararası taşımacılık gibi ihracat benzeri işlemler tüketim vergisinden muaftır.

Şirketler Ne Zaman Vergi Beyannamesi Verir ?

Temel olarak, şirketler, vergilendirilebilir her yılın son gününü izleyen günden itibaren iki ay içinde kurumlar vergileri için gelirlerinden son bir vergi beyanında bulunmalıdır.

Çifte Vergilendirmeyi Nasıl Önleyebiliriz ?

Japonya uluslararası çifte vergilendirmeyi önlemek için bir dış vergi kredi sistemine ve temettü hariç tutma sistemine sahiptir. Japonya ayrıca, sınır ötesi çifte vergilendirmeyi önlemek ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla birçok ülkeyle vergi anlaşmaları imzaladı. Vergi antlaşmaları hükümleri yerel yasaların yerine geçer. Japonya'da vergi anlaşması bulunan bir ülkede ikamet eden bireylerin ve şirketlerin Japonya'daki vergi borcu için, Japon yasalarına göre (gelirin üretildiği yerlerde vergi için mantığı sağlayan hükümler) tanımlanmış gelir kaynağının yeri zaman zaman olabilir Bu vergi anlaşmalarına uymak için Japonya'dan muadili (veya muadili olandan Japonya'ya) ile değiştirilecektir. Vergi anlaşmaları, Japonya'da üretilen çeşitli gelir türleri için vergi indirimi veya muafiyeti sağlar. Sınır ötesi gelir vergileri, vergi anlaşmalarıyla vergi oranından muaf tutulmakta veya azaltılmaktadır. Bu önlemler sayesinde, uluslararası çifte vergilendirmenin çoğundan kaçınılabilir.


Çevirmen Pınar KÖROĞLU

Kaynakça 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JAPON EKONOMİSİ

           Japonya ekonomisi, nominal olarak dünyanın üçüncü büyük ve satın-alım yönünden dördüncü büyük ekonomisi olup dünyanın ikinci büyük gelişmiş ekonomiye  sahiptir.  Japonya'nın bir hayli gelişmiş ve piyasa eksenli bir ekonomisi vardır. Japonya, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine sahiptir. Dünyanın en büyük yedi ekonomisinden oluşan G7 grubunun üyelerinden biridir.                                              Ülkenin ekonomisi Tankan tarafından   Bank of Japan 'ın yönlendirilmesiyle    önceden planlanır.                   Tokyo, Japonya'nın finansal merkezidir. ( Tokyo'nun finans merkezi Marunouchi ) Mali Hesap Dönemi   :  1 Nisan - 31 Mart Para Birimi :  Japon Parası   1 JPY = 0.009 Temel işletmecilik Motor araç ve gereçleri                                                                  Elektronik Aletler                              

JAPONYA'DA GEZİLECEK EN İYİ YERLER

J aponya dünyanın en iyi seyahat noktalarından biri haline geliyor. Her yıl giderek daha fazla insan  ada ulaşımı, taze suşi, muhteşem tren yolculukları, güvenli şehirler, ilginç gelenekler ve ilginç pop kültürlerini seyahat ediyor. Birçok adaları, demir yolları, feribotlar ve otobüs seferleri ile kolayca dolaşabilir ve iyi bir şekilde hizmet verir. Soğuk, karla kaplı kuzedeki Holkaido adasında Ainu kültürünün ve Kyoto'nun Edo başkentinin antik harikalarını öğrenin. Şikodu'daki tapınak haclarına binin, Hiroşima'nın huzurlu sokaklarını Okinawa'nın tropik adalarında unutulmuş Rykyu kültürünü keşfedin ve Tokyo'nun hareketli sokaklarında hiç bitmeyen eğlencelerinde kaybolun.Japonya, herkes için bir şeyler sunan sıcak, misafirperver ve son derece ilginç bir seyahat noktasıdır. KOYA-SAN Koya-san veya koya dağı ile tanınan 805'ten beri japonya'da uygulanmış bir mezhep olan shingon Budizm'in en önemli yeridir. Tarikatın merkezi ve tapınağın çev